Slyteviken

Örebroare vinner pris

Örebroare vinner priset Årets bästa måltidslitteratur, alla kategorier, för sin kokbok Härifrån

Nu har Måltidsakademien utsett årets bästa måltidslitteratur 2021 och det står klart att örebroaren Anders Johnsson dels tagit hem priset för “Regional måltidslitteratur” och dessutom vunnit  “Årets bästa måltidslitteratur, alla kategorier” för sin kokbok Härifrån - råvaror, recept och relationer. 

— Det känns helt galet kul och nästan lite overkligt att få det här priset i den stenhårda konkurrens vi har i Sverige. Bäst alla kategorier är ju svårslaget, vi är oerhört stolta och superglada såklart. Jag vill med den här boken visa vilka smarriga råvaror vi har här i vår närhet, året runt. Det här priset delar vi med de riktiga hjältarna bakom maten, bönderna, säger Anders Johnsson.

Anders Johnsson beskriver sin matfilosofi så här:
— Min matlagning a¨r enkel. Den ga°r ut pa° att laga a¨rlig och ka¨rleksfull mat. Maten fa°r ga¨rna vara kreativ, o¨verraskande och spa¨nnande, men framfo¨r allt ma°ste det vara gott, riktigt jäkla gott! Det fa°r aldrig vara pa° bekostnad av djur eller natur. Att anva¨nda de ba¨sta ra°varorna fo¨r a°rstiden fra°n sma° producenter, allra helst ha¨r i na¨rheten, a¨r en sja¨lvklarhet. Fo¨r det blir faktiskt a¨nnu godare när vi vet vem som tagit va¨l hand om djuren, odlat gro¨nsakerna utan genva¨gar och fiskat ha°llbart. Ma°nga har sagt det fo¨re mej och fler kommer sa¨ga det efter, riktigt god mat bo¨rjar med riktigt goda ra°varor. Allt bo¨rjar hos bonden. Sa° enkelt a¨r det. 

Juryns motivering till priset: “Allting börjar hos bonden, fiskaren, trädgårdsodlaren och jägaren. Mästerkocken Anders Johnsson har med sitt nätverk av mathantverkare skapat ett 350-sidors manifest, tryckt på plats, för ett sunt bruk av råvaror som just där vi bor finner sitt bästa uttryck: härifrån.”

Härifrån - råvaror, recept och relationer innehåller 184 säsongsbaserade recept där Anders Johnsson bjuder in till sitt kök och visar hur man enkelt kan laga kvällsmaten, snabblunchen eller  finmiddagen. Alla recepten är baserade på lokala råvaror, där han förmedlar betydelsen av att se sammanhanget över hur allt hänger ihop med producent, natur och årstid. Boken innehåller även reportage med bönder och producenter som värnar om och ser glädjen i att få fram lokala råvaror. De åtta ekologiska gårdarna/producenterna som Anders Johnson besöker ligger i närheten av Örebro. Andreas Hylthén har fotograferat, och Pelle Svensson har skrivit bokens reportagetexter.

LÄS HELA ARTIKELN HÄR

 

Örebroare vinner pris
Kreera web&design Logo